A pályázat 2014. november 16-án éjfélkor lezárult.

Ide kattintva megtudhatod, hogy ki lett az online közönségszavazás nyertese, valamint azt is, hogy a szakmai zsűri mely alkotásokat választotta be a KódVilág kiállításra, mely a nagyközönség számára november 27. és 30. között látogatható a Design Terminálban. A belépés ingyenes, nyitva tartás: minden nap 9.00-18.00 óráig.

A vonalkódokkal és 2D kódokkal foglalkozó hazai szabványszervezet, a GS1 Magyarország fennállásának 30. évfordulója alkalmából 2014 nyarán KódVilág elnevezésű design pályázatot hirdetett képző- és iparművészek, művészhallgatók, designerek és minden más érdeklődő számára.

A nonprofit szervezet célja, hogy kreatív műalkotásokon keresztül mutassa be a vonalkód és 2D kód technológiát, ami nem csak az üzleti életben, de a mindennapokban is egyre fontosabb szerepet kap. A vonalkódok és 2D-s társaik üzenetét ugyanis ma már mi, hétköznapi emberek is könnyedén megfejthetjük mobil eszközeink segítségével. A GS1 Magyarország hisz abban, hogy a jövő még számos olyan azonosítási lehetőséget tartogat, amire ma még nem is gondolnánk. Ezért is kell a kódokat ismernünk és látnunk... hiszen a kód örök.

A pályázat témája

A „KódVilág” bemutatása – a vonalkódokra és 2D kódokra jellemző csíkos-kockás motívumok kreatív alkalmazásával egy egyedi tervezésű alkotáson. A tematika vonatkozásában irányadónak tekinthetők a következő megközelítések:

 • KódVilág és Ember
 • KódVilág és Természet
 • KódVilág és Tárgyak

Jelentkezés

A pályázatra való jelentkezés feltétele egy előzetes online regisztráció volt, valamint az elkészült pályaművet bemutató fotó vagy videó benyújtása 2014. október 26-ig. Ezt követően a zsűri által a második fordulóba beválogatott pályaműveket 2014. november 5-12. között kellett eljuttatni a GS1 Magyarország székházába (1139 Budapest, Fáy utca 1/B., munkanapokon 9-16 óra között).

Beadási határidő

1. forduló: 2014. október 26.
2. forduló: 2014. november 12.

A pályázás feltétele

A pályázaton bárki indulhatott, aki elmúlt 16 éves és akit megihletett az azonosítási kódok csíkos és kockás világa, és aki úgy érezte, hogy ezt kellő kreativitással meg is tudja jeleníteni egy alkotásban, legyen az festmény, grafika, szobor, használati tárgy, ruha, fotó vagy akár videófilm.

A pályamű tartalma

 • Kész műalkotás, melynek mérete nem haladja meg a 180cm-t. Indokolt esetben elfogadunk igényesen kidolgozott vázlatokat vagy 3D-s látványterveket is (például ha a megadottnál nagyobb a mű, vagy ha rendkívül költséges lenne a kivitelezése).
 • Az első fordulóban (október 26-ig) csak a pályaműről készült digitális fotót kell beadni.

Vonalkód – a „csíkos”

A vonalkód nem más, mint párhuzamos vonalak és közök sora, mely az alatta lévő egyedi azonosító szám számjegyeit kódolja. A kód által hordozott információt a különböző vastagságú, világos és sötét közök és vonalak meghatározott váltakozása fejezi ki. A vonalkód jelképek leolvasása segíti és gyorsítja a pontos információ áramlást, ezáltal védi a terméket és a fogyasztót, átláthatóvá teszi a kereskedelmi folyamatokat. A vonalkód a kereskedelemben 40 éve van jelen, a világon elsőként egy amerikai szupermarketben egy Wrigley’s rágógumin lévő kódot olvastak le, 1974. június 26-án. Azóta a bolti eladások nélkülözhetetlen részévé vált, naponta 5 milliárd pittyentés jelzi a vonalkódok használatát.

aq_block_11
aq_block_12

2D kód – a „kockás”

A kétdimenziós kódok, amilyen a DataMátrix és QR-kód, külsőre is eltérnek a vonalkódtól, hiszen nem lineáris vonalakból, hanem négyzetekből állnak. Ezek a modern azonosítók a hagyományos vonalkódokhoz képest sokkal több adatot képesek tárolni, így alkalmazási területük is szélesebb. A 2D kód az okostelefonoknak köszönhetően terjedt el tömegesen, ma már a hétköznapi emberek is gyakran használják. A 2D kódot az okostelefonokkal leolvasva azonnal eljuthatunk egy weboldalra, megnyithatunk videót, képeket, interaktív módon juthatunk többletinformációhoz, például egy múzeumban kiállított tárgyról, vagy felhasználhatunk kuponokat a vásárláskor, de alkamazhatjuk akár névjegyként is.

 • GS1 Magyarország
 • SafeBrand
 • Design Terminál
 • Kreatív

 • FISE - Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület
 • KultúrPart
 • PS Magazin
 • insitu - design vegyesbolt

 • WeLoveBudapest.com
 • Trafó
 • edupress karrier
 • artmagazin