Dmitry Morozov: interaktív művészet vonalkódokkal

A moszkvai származású médiaművész, Dmitry Morozov zenészként és mérnökként is tevékenykedik és az elmúlt hat évben folyamatosan szerepel munkáival kiállításokon és nemzetközi művészeti fesztiválokon.

morozovA sokszínű alkotó nem mindennapi módon használja fel a vonalkód-technológiát művészetében, melyet szinte múzsaként emleget. Legfőbb célja, hogy az emberek ne csak távolról szemléljék a falon lévő alkotásokat, hanem őket is bevonva a folyamatba, együtt hozzanak létre közös műveket. A Post Code elnevezésű szerkezetet is ezen koncepció alapján alkotta meg, hogy emberközelibbé tegye művészetét. A különleges installáció átalakítja a vonalkódot: a fogyasztói társadalom és a virtuális kommunikáció világának szimbólumából kreál egy olyan eszközt, mely ösztönzi a személyes kapcsolatok kialakulását.

A szkennerrel bármilyen termék vonalkódját leolvashatjuk – legyen az a kedvenc üdítőnk vagy csokoládénk – cserébe kapunk egy egyedi absztrakt alkotást. Így azok a tárgyak, amikkel hétköznap a szupermarketek polcain találkozunk, új értelmet nyernek a kiállítóteremben.

A fenti videón a szerkezet működésközben látszik: a gép a beolvasott vonalkódból generál egy számjegy kódot, mely alapján egy postai levelezőlapra nyomtatja a művet, és közben hangokat is társít a kódhoz – így a vizuális és audio művészet is találkozik egymással. Elgondolkodtató elképzelés: egy modern digitális eszköz és új módszer segítségével hozunk létre egy múltbeli tárgyat: egy képeslapot.

szmogMorozov a kódok mellett másból is képes művészi értéket kreálni. Egy másik interaktív szerkezete például a légszennyezést képes lefordítani a művészet nyelvére: a gép a szennyeződést mérő szenzorok adatait egy algoritmus segítségével módosítja, melyből csodálatos grafikák jönnek létre.