Esztétikus matematika

A matematika és annak térbeli törvényszerűségeivel foglalkozó ága, a geometria gyakran nyújt témát és inspirációt a művészeknek.

Lépjünk azonban túl rögtön a mágikusnak kikiáltott Fibonacci-számok vagy a szimmetria és aszimmetria között egyensúlyt teremtő aranymetszés fogalmain, melyeket a klasszikusok már évszázadokkal ezelőtt alkalmaztak, és nézzük meg, hogy miként építik be munkáikba a matematika nyelvét egészen mesteri módon a kortárs alkotók.

A Bridges, vagyis Hídak elnevezésű nemzetközi konferencia, amely a kapcsolódási pontokat keresi különféle művészeti ágak és a tudomány között, jó kitekintést ad erre a határvidékre. Szimmetria, káosz, végtelen, komplexitás, univerzális szépség, csak néhány az érintett témák közül. Egyes művek konkrét matematikai függvényekre épülnek, míg máshol matematikai szimbólumok és mintázatok jelennek meg.

Nincs ez a világ messze attól a bináris, vagyis kettes számrendszerre épülő technológiától sem, melyben a KódVilág Design Pályázat témájaként választott vonalkódok és 2D kódok gyökereznek.

Jobbra: egy fraktál négy generációját bemutató kerámia szobor, Robert Fathauer alkotása.

A jelentéssel bíró azonosító kódok, melyeket mi vásárlók csak fekete-fehér csíkok és négyzetek hálózataként ismerünk, szintén a matematika végtermékei. Akkor miért ne lehetne ezeket is átírni a művészet nyelvére, és új megjelenéseket találni nekik?

Balra: Leonie Tenthof van Noorden ruhaterve a Voronoi sokszögekre, a természetben is számos helyen fellelhető matematikai transzformációra épít.

 

 

További izgalmas, a metematika és a számok világához kapcsolódó alkotást találunk a Bridges Conference online galériájában.