Hogyan fokozhatod a kreativitásod?

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a kreativitás, vagyis a teremtőképesség kiváltság. Egy olyan irigylésreméltó tehetség, ami csak szerencsés keveseknek adatik meg, és aminek leginkább a jó génekhez és a veleszületett képességekhez van köze.

Az igazság azonban az, hogy szinte bárki képes kreatívan gondolkodni és friss, újszerű ötletekkel előállni, aki megfelelő módon közelít egy problémához. Ráadásul kutatók számos kísérlettel bebizonyították már, hogy a kreatív gondolkodás nem csak tanulható, de természetes módszerekkel fokozható is. A fenti lapozható prezentációban olyan bevált tervezési mintákat mutatunk be, amik jól jöhetnek, ha úgy érzed, hogy kifogytál az eredeti ötletekből, míg cikkünk második részében agyserkentő tippeket adunk.

Hallgass zenét, leginkább valami komolyat! Stimuláld az agyad érzelmekért felelős részét egy kis zenehallgatással. Nem bizonyított, hogy valóban létezik az úgynevezett “Mozart effekt“, de egy kis komolyzene még senkinek sem ártott meg.

Asszociálj szabadon! Kapd elő a nagyszótárt és üsd fel találomra, majd írd le azokat a gondolatokat, amik elsőként eszedbe jutnak egy véletlenszerűen kiválasztott szóról. Meg fogsz lepődni, hogy milyen izgalmas kapcsolatokat fedez fel az agyad a probléma és egy látszólag attól távol eső fogalom között.

Nézz valami kéket és zöldet! Környezetünk színei egyértelműen hatással vannak teljesítményünkre a kognitív feladatok megoldásában. Kutatások bizonyítják, hogy az óceán és égbolt kék színe segít ellazulni és nyitottan gondolkodni, míg a természet zöld színe tudat alatt a növekedésre ösztönöz.

Rágcsálj magokat és igyál zöld teát vagy sok vizet! Tökmag, lenmag és napraforgómag, csak néhány azok közül, amik nagy mennyiségben tartalmazzák azokat a vitaminokat és zsírsavakat, amik jó irányba képesek befolyásolni hangulatunkat és agyunk funkcionális működését. Mivel agyunk mintegy 80%-a víz, fontos, hogy jól hidratált legyen, főleg ha éberek akarunk maradni.