Már a zsűri előtt vannak a KódVilág Design Pályázatra beérkezett alkotások

Megkezdődött a beérkezett pályaművek értékelése. A következő napokban a művészeti zsűri arról dönt, mely alkotások jutnak tovább a 2. fordulóba. Eredményhirdetés november 5-én!

A pályázatra beérkezett alkotásokat első körben művészeti zsűrink bírálja el, akik az alábbi művészekből állnak:

  • Auth Attila – grafikusművész (alkalmazott grafikus), Magyar Képzőművészeti Egyetem
  • Drégely Imre – fotóművész, MOME
  • Gyenes Zsolt – médiaművész, Kaposvári Egyetem Művészeti Kar, Médiaművészeti Intézet
  • Mascher Róbert – formatervező és festőművész, a FISE elnöke
  • Páger Bernadett – textiltervező, BKF Alkalmazott Művészeti Intézet
  • Szepessy Béla – grafikusművész (képgrafikus), Nyíregyházi Főiskola, Vizuális Kultúra Intézet

Most, az 1. fordulóban a különféle művészeti területeket képviselő zsűritagok online előválogatást végeznek: a pályaműveket bemutató fotókat egy online zsűri rendszerben pontozzák több szempont alapján. Figyelembe veszik a pályamű eredetiségét, újszerűségét, a gondolatokra és érzelmekre való hatását, a vizuális élményt, valamint a minőséget és kidolgozást. Az így kialakult összpontszámok alapján az első 60 legtöbb pontot kapott alkotás kerül be a 2. fordulóba.

Mivel a pályázatra a várakozásokat felülmúlva több mint 340 alkotás érkezett, a zsűrinek több időre van szüksége az alapos értékelésre, ezért az 1. forduló eredményét a tervezetthez képest két nappal később, november 5-én szerdán hozzuk nyilvánosságra. Ekkor fogjuk értesíteni azokat a pályázókat, akiknek alkotását bekérjük a 2. fordulóba. A kiértesítő levélben minden szükséges információt leírunk arról, hova és mikor küldhetik be alkotásukat – immár nem fotón, hanem fizikai valójában. Emellett a kitöltendő jelentkezési lapot is megkapják.

A 2. fordulóban már a pályázatot kiíró GS1 Magyarország azonosítási kód szakértői is bekapcsolódnak az értékelésbe, így a zsűri kiegészül három taggal:

  • Viszkei György – a GS1 Magyarország elnöke
  • Magyar Béla – a GS1 Magyarország vezérigazgatója
  • Patvaros Boglárka– a GS1 Magyarország operatív igazgatója

Ők és a művészeti zsűri tagjai november közepén közösen, élőben választják ki azt a legfeljebb 25 db alkotást, melyeket a budapesti Design Terminálban kiállítunk november 26. és 30. között. Emellett a legjobb pályaműveknek odaítélik az 1., 2. és 3. díjakat. Ezt a végeredményt a KódVilág Kiállítás megnyitóján és ünnepélyes díjátadóján ismertetjük. Erre az eseményre minden pályázó meghívást kap, akiknek az alkotása bekerült a kiállítás anyagába.