Megnyílt a KódVilág kiállítás a Design Terminálban – négy napig láthatók a csíkos és kockás alkotások

A KódVilág Design Pályázat legjobbjait bemutató kiállítással ünnepli születésnapját a vonalkód hazai szervezete. A GS1 Magyarország felhívására beérkezett, a vonalkódokat és 2D-kódokat művészi kontextusba helyező több mint 340 alkotás között van grafika, szobor, festmény, fotó, divatterv, bútor és videofilm is. A legkiemelkedőbb harminc alkotásból nyílt kiállítás a Design Terminálban.

A vonalkódokkal és 2D-kódokkal – pontosabban a világ legelterjedtebb globális szabványrendszerével – foglalkozó hazai szervezet, a GS1 Magyarország fennállásának 30. évfordulója alkalmából 2014 nyarán hirdette meg KódVilág elnevezésű design pályázatát képző- és iparművészek, művészhallgatók, designerek és minden más érdeklődő számára. A jelentkezők feladata az volt, hogy a vonalkód csíkos és a 2D-kód kockás motívumai által ihletett alkotást készítsenek. A felhívásra több száz művész jelentkezett, akiket kreatív alkotásra inspiráltak a napjainkban egyre fontosabb szerepet játszó azonosító kódok. A legjobb műveket kétfordulós értékelésen választotta ki a különféle műfajokat képviselő művészekből és azonosítási szakértőkből álló zsűri.

„A KódVilág Design Pályázatra több mint 340-en jelentkeztek, ami messze felülmúlta a várakozásainkat. Rendkívül örülünk, hogy a vonalkódok és 2D-kódok világa ilyen inspirálóan hatott a művészekre – mondta Patvaros Boglárka, a GS1 Magyarország operatív igazgatója. – Külön örömünkre szolgált, hogy több pályázó is alkalmazta a kódok által kínált technológiai lehetőségeket, melyeket a GS1 Magyarország is igyekszik népszerűsíteni. Több alkotás is interaktívvá válik a rajta elhelyezett kódok által, melyeket okostelefonnal leolvasva már nem csak vizuális élményt, hanem további tartalmakat is kapunk, például szöveges üzenetet, vers idézeteket, vagy akár egy-egy rövidfilmet.”

A leolvasható kódokkal ellátott és játékra csábító alkotások mellett több elgondolkodtató és humoros mű is várja a látogatókat a Design Terminálban november 27. és 30. között, délelőtt 10:00-től délután 18:00 óráig. A mezőny sokszínűségét mutatja, hogy a díjazott munkák is különféle műfajokból kerültek ki.

1. díj: Petró Petra, Ablak című gyufaszálakból kirakott és festett installáció üvegkockákba rejtv
2. díj: Varga Zoltán, Kódvilág című videó installáció
3. díj: Laborc Zsófia, Childhood című plakátterv, alkalmazott grafika

A díjazottak 450.000 forint összértékű pénzjutalomban részesültek és átvehették a KódVilág egyedi trófeáját, melyet Sipos Balázs iparművész készített el. Az élmezőnybe jutó alkotások színvonalát értékelve a zsűri a további két helyezettet is kiemelte a díjátadón.

4. díj: Haber Szilvia, Kódvilág 3014 című különleges 3D printelt haszálati tárgy
5. díj: Majoros Áron Zsolt, Büszt című szobor

A szakmai értékeléssel párhuzamosan a közönség is szavazhatott kedvencéről. Az online voksoláson a legtöbb, 439 szavazatot Kovács Patrícia Szintia és Patócs Evelin a KÓDFEJtő című interaktív grafikája nyerte. A mű különlegessége, hogy a rajta szereplő QR-kódokat leolvasva József Attila verssorok jelennek meg, melyek közül a nézőnek kell kiválasztania azt a mondatot, melyet nem a költőtől idéztek. A kreatív munkáért az alkotók egy Samsung Galaxy Tabletet vehettek át a KódVilág kiállítás megnyitóján.

A sokszínű kollekció szerepe nem ér véget a négy napig tartó kiállítással. A pályázatot kiíró GS1 Magyarország jövőre az alkotásokat egy vándorkiállítás formájában az ország több nagyvárosában is bemutatja, valamint a világ 111 országában megtalálható GS1 tagszervezetek által külföldön is népszerűsíti.