QR-kód árnyékból vagy sörből?

A QR-kód és a kreativitás kéz a kézben jár, hiszen szinte csak a fantázián múlik, mire használjuk ezeket az azonosítókat. Születnek is igazán ötletes megoldások…

Nem könnyű ma úgy kinyitni egy újságot, elolvasni egy szórólapot vagy egy plakátot, hogy ne látnánk rajta QR-kódot. Japánban már több mint egy évtizede sikeresen használják, az USA-ban és Európában pedig néhány éve terjedt el ez a valójában fekte és fehér négyzetekből álló azonosító. Népszerűsége nem véletlen, mivel a QR-kód az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja print felületeken annak, hogy az okostelefon felhasználókat egy weboldalra, videóra vagy képre irányítsuk. A technológia még azt is megengedi, hogy az alapból fekete-fehér kódokat bizonyos keretek között színessé varázsoljuk, vagy akár kisebb grafikai elemekkel egészítsük ki. Nem csak maga a kód, de felhasználása is lehet igazán kreatív. Íme, néhány nem mindennapi ötlet:

Árnyék QR-kód
Egy dél-koreai szupermarket a kevésbé forgalmas, déli órákban csalogatta a vevőket QR-kód kuponos akcióval. Egy olyan QR-kód szobrot építettek, ami csak déli 12.00 és 13.00 óra között volt leolvasható, amikor a nap a legmeredekebb szögből sütötte: az így vetett árnyék lett a kód sötét színe. A vásárlók az árnyékból lett QR-kódot leolvasva abban az órában jelentős kedvezményt kaptak.

Sörrel működő QR-kód
A Guinness szerette volna, ha a fogyasztóik többet beszélnek a márkáról, ezért legyártottak több ezer speciális söröskorsót, melyeken a QR-kód csak akkor vált láthatóvá, ha barna sört öntöttek az üvegbe. Azok, akik beszkennelték a kódot, azonnal megoszthatták ismerőseikkel Facebook-on, Twitter-en és Instagram-on, hogy épp Guinnesst isznak.

Virtuális áruház a metróban
Dél-koreában a Tesco valósította meg a virtuális vásárlás egy újfajta megközelítését. Metróállomások peronján felépítettek olyan üzleteket, ahol a polcokon csak a termékek fotói láthatók, megvásárolni pedig úgy lehet őket, ha leolvassuk a rajtuk található QR kódokat és online fizetünk. Az árut aztán házhoz szállítják, akár már akkorra, mire hazaérünk. Tovább a videóhoz »